Terttu Savola Ajatuksia

Tiedätkö vaalien vaietuimmasta salaisuudesta?

Olen useasti puhunut äänestämisen tärkeydestä. Äänestäminen on tärkeää, mutta demokratia on vielä tärkeämpää. Ellei demokratia toimi, ei kansa hallitse maataan.

Eduskuntavaalit 2007 olivat vilpilliset. Se on suoraa puhetta, mutta niin ne olivat. Nyt siitä saadaan  julkisuuteen todisteita , jotka olivat jo neljä vuotta sitten tiedossani. Ja hyvin monen tiedossa. Esimerkiksi monen eturivin toimittajan.

Tuolloin kukaan ei halunnut niihin puuttua. Siinä pienpuolueen naisihminen tunsi itsensä ajoittain voimattomaksi, kun kukaan ei ollut haluavinaan tietää asiasta mitään. Kuitenkin kysymys on meidän kaikkien yhteisestä perustuslaista. Yhtäläisen äänioikeuden toteutumisesta kansan keskuudessa.

Siis moni mediankin edustus sai todisteet, mutta vaikeni seuraten eturivistä Ison pajan tapahtumia. Ylenkin rooli tapahtumissa tullaan vielä selvittämään.

Tämä on kerrassaan käsittämätön episodi. TV-kameroiden edessä paljastui selvä merkki vaalien vilpillisyydestä, ja kaikki vaikenivat asiasta. Nyt alkaa paine purkautua, ja tapahtumia 2007 tutkitaan kokonaisuudessaan uudelleen. 

Kun asian tutkimuksiin palattiin jälleen viime syksynä , media (MOT-ohjelma) tuli mukaan ja kertoi asiasta sen verran, kun vihdoin oli pakko. Edelleen Ison pajan tapahtumat 2007 jäivät piiloon. YouTubessa pyörii videon pätkä, jossa kerron asiasta.   http://www.youtube.com/watch?v=goIDq_oRbEY

On oireellista, että vaikka Suomeen saatiin vihdoin vaalitarkkailijaksi ensi huhtikuun vaaleihin ETYJ:in ODIHR tarkkailijaryhmä, ei media julkaise edes yleisökirjoituksia asian tiimoilta. Media uinuu kuten uinui myös 2007 vilppivaaleissa.

Aikooko uinua yli seuraavienkin huhtikuun vaalien? Kuvaavaa on, että tämä on itsenäisessä Suomessa ensimmäinen kerta, kun kansainväliset vaalitarkkailijat näkevät aiheelliseksi tulla vaalejamme valvomaan.

Korruption vastaiset järjestöt, kuten Transparency International (TI) ja Group of States against Corruption (GRECO), ovat jo aiemmin ottaneet silmätikuksi suomalaisen korruption.

Vääristellyistä eduskuntavaaleista 2007 käynnistynyt ristiretkeni totuuden julkistamiseksi voi vihdoin päättyä oikeuden voittoon. Retki on ollut raskas rupeama avata ”politiikan alamaailmaa”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

En ole perehtynyt vaalivilppiaiheeseen, jotta osaisin kommentoida tarkemmin, mutta seuraava kertomus on tosi.

Kyseessä oli muistaakseni kunnallisvaalit (tästä on aikaa, eikä vaikuta asiaan, mitkä vaalit). Eräs minulle tuntematon opiskelija, joka oli samalla laitoksella kursseilla, kertoi olleensa avustajana ääntenlaskennassa ja huomanneensa, että epäselviä ääniä tulkittiin omalle puolueelle. Hän kritisoi asiaa ja sai potkut vaalilautakunnasta.

Minusta suomalaisten pitäisi ottaa tarkkailijoita aina vaaleihin, koska jos homma kerran menee kunnolla mönkään, on sen jälkeen vaikea palauttaa demokratian uskottavuutta.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Köyhien asialla- puolue on aina ollut sen verran suuri uhka horjuttamaan suurpuolueiden asemaa, että ilmeisesti vilppi on ainoa keino taistella sitä vastaan.

Jos vaalitarkkailijoita olisi tuolloin ollut ja puuttunut asiaan olisi vilppi kenties huomattu ajoissa tai ainakin järjestetty uudet vaalit ja Köyhien asialla- puolueesta olisi varmasti tullut pääministeripuolue.

Ilkka Järvelä

Onhan toi kyllä todella törkeätä. Kaveri saa enemmän ennakkoääniä kuin lopulta ääniä yhteensä. Eipä tässä hirvittävää luottoa ole sen suhteen että vaalivirkailijat olisivat puolueettomia taikka ääntenlaskukoneet eivät tekisi virheitä mutta minkäs teet? Tossahan Tertun saamia ääniä oli matkannut Lappiin, hyvä Tietoenator. :D

Armeijassa alokkaana oli joku rynnäkkökiväriammunta jossa piti muistaakseni osua yhdeksän kutia tauluun kymmenestä kudista. Kun tauluja mentiin katsomaan, mun taulussa oli 17 osumaa, vieruskaverilla ei yhtään heh. Sain osin kaverin avulla tosta ammunnasta valion. Vissiin Tertun äänet ei ihan riittäneet sille Lapista olevalle tätille jolle äänet siirtyi.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Katsoin aikanaan MOT:n vaalien äänetenlaskennan ongelmia koskevan ongelman.

Siinä todistettiin, että ääniä katoaa eivätkä annetut äänet ja lasketut äänet joka paikassa täsmää.

Ohjelmassa todettiin myös, ettei ilmiöllä ole merkitystä vaalien tulokseen vaan kysessä on valitettava ja ilmeisen tahaton huolimattomuus.

Se, miksi ETYJ tulee tarkkailemaan Suomen vaaleja ei liity tähän MOT-ohjelman esille nostamaan ongelmaan (tunnen asian, koska olen lähellä niitä kammareita, jossa ETYJ, alueden komitea, Euroopan neuvosto jne asiaa pohtivat ja käytäntöään hiovat).

Kun puolueen puheenjohtaja ottaa esille ongelman ja liittää sen käsitteisiin äänioikeus, vaalit ja demokratia Suomessa, hän samalla edustaa niitä tahoja, jotka hän henkilötiedoissaan ilmaisee:

"Köyhien Asialla-puolueen perustaja ja puheenjohtaja. Espoon kaupunginvaltuutettu. YK-liiton ihmisoikeuslähettiläs. Toimittaja. Ev.lut.srk. saarnaaja. Katsellut elämän menoa myös asumalla Aasian ja Amerikan mantereilla"

Espoon naapurissa on Vantaa. Siellä on eduskuntavaaliehdokkaana muuan kirpuista kuuluksi tullut ahkera demari, joka on paljon ollut vaalitarkkailijana.

Kannattaisi varmaankin hänelle kilauttaa?

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

"Ohjelmassa todettiin myös, ettei ilmiöllä ole merkitystä vaalien tulokseen vaan kysessä on valitettava ja ilmeisen tahaton huolimattomuus."

Vaaleissa ei kuitenkaan ole kysymys vain lopputuloksesta (läpimenijät), vaan hyvästä prosessista, ja ihmisten uskosta rehelliseen demokratiaan.

Jos nuoret ja nuoret aikuiset saavat perusteita uskoa, että vilppiä on, mutta siihen suhtaudutaan välinpitämättömästi, ei se varmastikaan lisää uskoa yhteiskuntaan ja tulevaisuuteen saati halua itse osallistua.

Nykyään yhteiskunnassa on muotia, että riittää aina kun vain valittelee mokiaan. Mutta sehän nimenomaan ei riitä, mokat pitää korjata, ja usein myös henkilöjen vaihtua.

Tämä ei ollut niinkään kommentti Liikaselle muuten, vaan tuohon Mot-kohtaan kommentissa. Epäilemättä useimmat ihmiset ovat yhtä mieltä siitä, että vaalien pitää olla rehelliset.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Olen muuten Pulkkisen kanssa samaa mieltä, mutta tuohon "henkilöiden vaihtua" kohtaan totean, että ainakin lääkärin ammatissa virheistä opitaan, jos ne havaitaan.
Mutta opista ei ole hyötyä, jos tilalle otetaan uusia ihmisiä tekemään vanhoja virheitä.
Eri asia on, jos kyseessä on tahallinen vilppi.
MOT:n mukaan näin ymmärtääkseni ei ollut?

Ilkka Järvelä

En tiedä mitä MOT asiasta sanoi mutta jos kyseessä ei ollut tahallinen vilppi, voisin kuvitella että Savolan äänisaalis korjattiin oikeaksi laskemalla äänet uudelleen. Tehtiinkö niin? Niin ei kai voi olla että tarkastuslaskentaa ei voitu tehdä koska äänilipukkeet oli hukattu?

Ari Laine

Eiköös tuo MOT asian esitellyt, jotta eivät väitä näiden kummallisten, haamuäänien vaikuttaneen tulokseen, sillä heillä ei ole mahdollisuutta laajemmin asiaa tutkia... Kun on pari tutkijaa ja vaalipiirejä lippuloineen ja lappuloineen tuhansia, joissa ei ilmeisesti monissakaan olleet äänet ja laskelmat kohdanneet, Jyväskylässä tosin luvut ja numerot pitivät paikkaansa... On täysin asiatonta väittää että vaikutusta läpipäässeisiin ei ollut, koska asiaa ei olla uskallettu tutkia saati ääneen puhua! Koska vaalilautakuntien virkavastuu seuraa näkemämme mukaan maan tapaa, eli vastuuta ei ole vaikka palkka ja virka onkin vuosikymmenet kelvanneet, ja jos ei olla epäselvyyksiä joko huomattu, tai ne on, niin...
Olisiko aika kerätä riippumaton tarkastuslaskenta tuhoisimman hallituksemme jäljille pääsystä, kuinka manipuloitu tulos olikaan... Toki eräs sci-fiä ministerimme mukaan tuottava yritys pitelee ennakkoääniä ja ääntenlaskentaa, eikä kukaan huomaa eikä tajua mitään? VAI TAJUAAKO SITTENKIN JÄRJESTELMÄN MANIPULOIMISEN HAJOITTAMISEN USEISIIN YKSIKÖIHIN HELPOTTAVAN HALUTTUA TULOSTA?
Kukaan ei näe eikä kuule mitään vikaa, kun ääni on niin pieni... Kuten sukupolvia ollaan uskoteltu että äänesi ei voi vaikuttaa, on aivan turhaa äänestää...

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Ehdotan, että ääntenlaskijat suorittavat tehtävänsä alasti, kukin kolmen alastoman, mutta aseistetun varusmiehen valvonnassa. Yksi varmistaa tuloksen, kaksi muuta vahtii.

Ja jos joku esimerkiksi tavataan kynän ja leimatun äänestyslipun kanssa, viedään ulos ja ammutaan niskaan. Ei vaan. Tapaus dokumentoidaan, ja henkilö asetetaan syytteeseen valtiopetoksesta.

Pieta Leonardo

Jos kertomasi vaalivilppi on Terttu totta, niin tämähän on maanpetokseen verrattavissa oleva juttu. Lyhykäisesti.

Alexius Manfelt

Eiköhän ongelma ole TietoEnator, joka ryssi koneellisen äänestyksenkin kunnallisvaaleissa ja jonka koneet olivat Tertun tapauksessa menneet ihan tuuliajolle? Eli TIetoEnator pitää vaihtaa osaavampaan ja taitavampaan yhtiöön, joka testaa ja kokeilee järjestelmänsä kunnolla ja käyttää apunaan tässä ihan tavallisia ihmisiä, eikä vain it-nörttejä.

Toimituksen poiminnat